Euroista markoiksi

Silloin tällöin lueskelen Taloussanomia. Tänään siellä siteerattiin arvostettua brittiläistä taloustutkimusyhtiötä, nimeltä Capital Economics. Rahamaailman brittioraakkeli tiesi veikata yllättäviä asioita. Varsin suorin sanoin se ennusti, että Euroopan yhteinen valuutta menee konkurssiin viimeistään noin viiden vuoden kuluttua. Tästä ei kuitenkaan Capital Economicsin mukaan tulisi olemaan mitään haittaa Euroopan maille, vaan se päinvastoin jopa vahvistaisi talouttamme.

Kuulostaako tutulta? Perussuomalainen puolue, etunenässään puheenjohtaja Timo Soini, on puhunut tätä aivan samaa tekstiä minun muistini mukaan vähintään viimeiset kymmenen vuotta. Hän on ollut maamme johtava eurokriitikko ja ennustanut niin rahaliiton kuin koko Unioninkin hajoamista. Kun Soinin ennustukset käyvät toteen, älkööt kukaan pilkatko Soinia jälkiviisaaksi.

Timo Soini on Suomen Capital Economics. Sama analyysiyhtiö nimittäin pitää suurimpana esteenä taloutta tervehdyttävälle romahdukselle poliitikkoja, jotka euroa tekohengittävällä toiminnallaan viivästyttävät väistämätöntä. Kuulostaa aivan Soinilta ja vanhojen puolueiden kritiikiltä.

Lääkkeeksi kurimukseen Capital Economics tarjoaa paluuta entisiin valuuttoihin, joka vahvistaisi etenkin pahimmassa jamassa olevien euromaiden vientiä. Nythän on huomattu, että ne Unionin jäsenmaat, jotka oman rahansa ovat säilyttäneet, ovat selvinneet taantumasta huomattavasti euroaluetta paremmin.

Minulla on omakin vaihtoehto. Perustetaan vanha Hansa-alue hieman laajennettuna uudelleen. Siihen kuuluisivat kaikki Pohjoismaat, Baltia, Saksa ja Hollanti. Riittävän suuri sisämarkkina-alue, jonka talous ja kulttuuri toimisivat yhteneväisesti. Rahayksiköksi kelpaisi markka.

2 kommenttia (+lisää omasi?)

 1. Pertty
  Elo 06, 2010 @ 16:47:16

  Soini jo kymmenen vuotta puhunut, että Euro kaatuu viidessä vuodessa?
  Puhukoon puheet realismin puolesta.

  Vastaus

 2. Riitta
  Elo 08, 2010 @ 20:13:41

  Haa – suotta myhäilin siis kesäkaupan lihatiskin hintalappusia. Lukemat olivat kovin euromääräisen oloisia, mutta yksikkö oli kuitenkin mk. Ja kassa kyllä ihan euroja asiakkaalta tinkasi. Silkkaa kaukonäköisyyttä. Eipä tarvitse masiinoita justeerata ylenaikaa, kun ovat jättäneet markat vallitseviksi ja eurot muuten vaan kyhjöttävät mukana. Hämäläisyys maan perii.

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: