Tietoliikenneyhteydet kuuluvat myös syrjäseuduille.

Suomi esiintyy mielellään tietotekniikan kehityksen kärkimaana. Näin tilanne olikin vielä vuosituhannen vaihteessa. Todellisuudessa olemme nyt kuitenkin pudonneet kauas kärjen vauhdista ja Nokian vaikeudet ovat vain jäävuoren huippu.

Toimiva internetyhteys on nykyaikaisen tiedonkulun ja yleissivistyksen perusedellytys. Julkisen liikenteen ja postilaitoksen ”toiminnan tehostamisen” myötä, ovat vanhan maailman ajan palvelut maaseudun syrjäkylillä heikentyneet. Näin ei missään nimessä saisi kuitenkaan olla internetin kanssa. Toimiva verkkoyhteys on nimittäin tae täydelliseen sananvapauteen ja rajattomaan tiedonkulkuun. Maailma tulee lähelle nykypäivän Mattia ja Liisaa ja se on kehityksen edellytys.

Viimeisin huono esimerkki löytyy Haminan takamaastosta, Kattilaisten kylästä. Kymen Puhelin on ilmoittanut lopettavansa laajakaistayhteyden sieltä 30.10 mennessä, työntäen samalla vastuuta asiassa Soneran suuntaan. Valtiovallan ja erityisesti liikenne- ja viestintäministeriön tulisi puuttua tilanteeseen ja taata yhtäläiset mahdollisuudet laajakaistaan kaikkialla maassamme. Tavoitteena tulisi olla ilmainen internet läpi Suomen.

Tuoreimmassa Taloustaito lehdessä Sitran kuntaohjelman vanhempi neuvonantaja Teppo Sulonen laskee, että tietotekniikkaan panostamalla saataisiin kunnissa aikaan miljardiluokan säästöjä. Tämä ajatus perustuu muun muassa kunnallisten palveluiden ajanvarauksen täydelliseen verkottamiseen. Kaakonkulman kuntaliitoshöpinöiden yhteydessä tulisi ensisijaisesti kantaa vastuu siitä, että vähintään tietoliikenneyhteydet Kotkaan mahdollisesti liitettävissä syrjäkylissä toimisivat.

2 kommenttia (+lisää omasi?)

 1. seppo muona
  Lok 09, 2010 @ 08:14:37

  Terve Lisäysenä tai täydennettynä tietona.Soneralla ei ole lanka laajakaista mahd.Kymp on poistamassa lanka laajakaistat haminan mm Haminan itäpuoleisista kylistä virolahden puolella. Johon myös mainittu kattilaisten kylä useina kymmeninä talouksina kuuluu.Ilmeisenä tarkoituksena sonera purkaa langat pois,jolloin nopeamman kuin 1megan liittymän hankinta alkaa olla lisä antenni virityksien ym. tikkujen kanssa hebreaa. ja on paljon talouksia jotka saadakseen lanka laajakaistan ovat joutuneet maksamaan useita satoja euroja rakentamis kuluja, Tuskin sonera rahaa palauttaa. Tälläista lisätietoa.Terv Seppo Muona Perusuomalainen

  Vastaus

 2. Anna-Liisa
  Mar 07, 2010 @ 07:46:37

  Kaapelilaajakaistan vetäminen korpiin on huikean kallis ratkaisu. Se on kallis myös siihen liittyjälle, joka ei asu sen valtatien vieressä, jonka pientarelle kaapeli on kaivettu.

  USB-tikun avulla toimiva verkkoyhteys on sangen kelvollinen eikä maksa paljon. Pätkivä ja epäluotettava jossain määrin kyllä, mutta eikö ole liioittelua vaatia joka korpimökkiin huippuyhteydet? Sosiaalista verkkoa pystyy USB-tikulla hyvin hoitelemaan ja kyllä sillä sähköisen asioinninkin hoitaa. Ainoa melko toivoton yritys on katsoa suorana liikkuvaa kuvaa, esim. YLEn Areenan lähetyksiä, joita ei voi ladata omalle koneelle.

  Sitä en tiedä, miten pankkiasioita uskaltaa hoitaa pätkivällä yhteydellä – mitä tapahtuu, jos yhteys katkeaa kun on verkkopankissa sisällä? Toisaalta eiväthän korpien asukkaat nytkään voi kotoa käsin pankkiasioitaan hoidella.

  Operaattoreiden kuuluvuuskarttojen mukaan lähestulkoon koko Suomessa on mahdollisuus nettitikun käyttöön. Katvealueiden ongelmat voitaneen ratkaista helpommin kuin kaapelilaajakaistan vetämisellä.

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: