Tulkkipalvelut pakkoruotsin tilalle.

Ajankohtaisen kakkosen teemailloilla on kummallinen vaikutus. Alkusyksyllä käydyn homokeskustelun seurauksena kristillisdemokraatit alkoivat saada satamäärin uusia jäseniä puolueeseensa. Pakkoruotsi-illan seurauksena taas tein itse jäsenhakemuksen Suomalaisuuden Liittoon.

Päivätyöni on järjestellä eri kielten tulkkauksia. Maahanmuuttajien kasvava määrä on luonut tilanteen, jossa muun muassa neuvoloissa, terveysasemilla, sosiaalitoimistoissa ja käräjäsaleissa ei selvitä ilman esimerkiksi venäjän, somalian ja arabian kielten tulkkeja. Kotkan tulkkikeskuksesta on muutamassa vuodessa kehittynyt kaupungille voittoa tuottava bisnes, olkoonkin, että osa rahasta on kunnille tyypillistä taskusta toiseen siirtyvää rahaa. Ulkoisen myynnin osuus on kuitenkin merkittävä ja tätä osuutta voitaisiin henkilöstöresursseja lisäämällä sangen helposti kasvattaakin. Emme ehdi myydä sitä tahtia, mitä tilauksia tulisi. Omassa yrityksessämme olemme ratkaisseet tilanteen palkkaamalla lisää oluen myyjiä, jotta jonon perällä olevat eivät kyllästy odottamaan ja vaihda baaria. Toivottavasti kaupunki tajuaa saman.

Maamme toista virallista kieltä, eli ruotsia, ei tulkkikeskukselta tilata käytännössä koskaan. Tämä ei johdu siitä, että henkilökunta eri laitoksissa osaisi niin hyvin sitä, ettei tulkkia tämän vuoksi tarvittaisi. Päinvastoin, juuri kukaan äidinkielenään suomea puhuva ei tarpeen niin vaatiessa osaisi puhua ruotsia, vaikka sitä jokaiselle aikanaan peruskoulussa opetettu onkin. Ruotsinkieliset sen sijaan puhuvat moitteettomasti suomea ja selviävät kaikista tarpeistaan maan valtakielellä.

Ruotsia puhuvat ovat sekä historia, että nykypäivä huomioon ottaen maamme hyödyllisin kielivähemmistö. Monet muut vähemmistöt voisivat ottaa heistä mallia muutenkin, kuin vain suomen oppimisessa. Mielestäni ruotsia äidinkielenään puhuvilla tulee olla oikeus käydä koulunsa ruotsiksi, saada omat tv-ohjelmansa ja yleensäkin kaikki palvelut ruotsiksi niissä kunnissa, joissa aitoa ja oikeaa kaksikielisyyttä on.

Sen sijaan koko kansan pakko-opettaminen ruotsilla on järjetöntä ja turhaa. Kulutamme vuosittain miljoonittain konkurssikypsiä euroja, opettaaksemme jokaiselle ikäluokalle jotain, jota he eivät kuitenkaan ikinä opi, eivätkä milloinkaan aidosti tarvitse. Samaan aikaan käytännössä kaikki ruotsia Suomessa äidinkielenään puhuvat osaavat täydellistä suomea. Ennen kuin maamme kaksikielisyys sitten joskus lopulta puretaan, voitaisiin ruotsia puhuvien lakisääteiset palvelut toteuttaa samalla tavoin kuin muidenkin vähemmistöjen kanssa, eli käyttämällä tarpeen niin vaatiessa tulkkia. Tulkin käyttäminen ei tietenkään ole ilmaista sekään, mutta tasan varmasti halvempaa kuin koko kansan jokaisen ikäluokan tehoton opettaminen.

Edes Suomeen muuttavilta maahanmuuttajilta ei vaadita pakkoruotsia. Miksi sitä vaaditaan alkuperäisasukkailta?

2 kommenttia (+lisää omasi?)

 1. Jukka Sinivaara
  Jou 20, 2010 @ 10:16:46

  Oikein hyvä kirjoitus Juholta!
  Sinullahan tulkkikoordinaattorina on substanssia arvioida ruotsin kielen merkitystä. Omalta osaltani lohduttavaksi koin kirjoituksesi kohdan ”juuri kukaan äidinkielenään suomea puhuva ei tarpeen niin vaatiessa osaisi puhua ruotsia, vaikka sitä jokaiselle aikanaan peruskoulussa opetettu onkin”.

  Olin pakotettu insinööritutkintoani varten suorittamaan ruotsinkielen virkamiestutkinnon. Viimeiseksi aineeksihan se minulle jäi. Entä jos en olisikaan läpäissyt tutkintoa? Ainakaan päättötodistusta en olisi saanut!

  Tuskinpa somalian ja/tai arabian kielestäkään maamme viralliseksi kieleksi on. Venäjän opintojani sen sijaan olen jatkuvasti pitänyt yllä!

  Vastaus

 2. Jyrki Seppälä
  Hel 14, 2011 @ 14:01:03

  Muutama kommentti, mitkä löysin netistä ja jotka voin allekirjoittaa. Tämän
  Juho Eerolan kirjoituksen lisäksi.

  Pakkoruotsin vastustajat ovat oikeassa,
  kirjoittaa TUOMAS ENBUSKE:
  http://tuomasenbuske.puheenvuoro.uus…-ovat-oikeassa

  ”Pakkoruotsin vastustajat ovat oikeassa. He ovat oikeassa yksinkertaisesti siksi, että heistä siltä tuntuu. Ei ole olemassa hyvää tai pahaa itsessään, on vain hyvää ja pahaa jonkun kokemana.
  Jos joku ei tarvitse ruotsia elämässään, niin silloin hän ei sitä ei tarvitse. ”

  ”No, mikä pakkoruotsin vastustajissa sitten on niin hienoa? Se on liike, joka pyrkii pois suomalaisille tyypillisestä passiivisen aggressiivisesta alamaisen asemasta. Aiemmin suomalainen oli nöyrä ja katkera. Hän odotti, että järjestelmä kertoo miten pitää elää.”

  SOFI OKSANEN, Keskiuusimaan haastattelussa:
  lainattu sivulta: http://ryyti.blogspot.com/2011/01/sofi- … eesta.html

  ”Suomi on pohjoismaisessa yhteisössä lapsipuolen asemassa, kirjailija Sofi Oksanen sanoo.”

  ”En pidä täysin hyväksyttävänä sitä, että suomi ei ole neuvoston (Pohjoismaiden neuvoston) virallinen kieli kuten ei ole islantikaan.” (islantia puhuu 300 000 pohjoismaalaista – suomea yli 5 miljoonaa. kirj. huom.)

  Hän pitää asetelmaa lähtökohtaisesti epätasa-arvoisena,ja puhuu siksi mieluummin muille pohjoismaalaisille englantia. ”En vain pidä tarpeellisena käyttää ruotsia tilanteessa, jossa toisella on automaattisesti oikeus käyttää äidinkieltään ja minulla ei.”

  Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon marraskuussa vastaanottanut Oksanen piti palkintojuhlassa kiitospuheensa ensin suomeksi ja vasta sitten ruotsiksi.

  Reaktio yllätti Oksasen. ”Kun aloitin puheen suomeksi, yleisön mykistymisen aisti. Kun he eivät ymmärtäneetkään. Siinä oli sellaista epämukavuutta. Kun sitten jatkoin ruotsiksi, kuului se helpotuksen huokaus. Aah…”

  ”Jälkeenpäin moni tuli sanomaan kuinka jännittävä kokemus se oli”

  ”Minusta on yllättävää , että kun on oltu huolissaan englannin dominanssista niin vastaus on, että pitäisikin painottaa enemmän skandinaaviskaa. Suomalaisesta perspektiivistä katsottuna suurin osa suomalaisista joutuisi joka tapauksessa kommunikoimaan muulla kuin äidinkielellä. Ja silloin on ihan sama, onko se toinen kieli ruotsi vai englanti.”

  ”Suomalaiset ja islantilaiset (5 milj. vs. 0,3 milj. kirj.huom.) haluavat puhua äidinkieltään ihan samalla tavalla kuin ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset. Ja heillä pitäisi olla siihen oikeus.”

  ”En usko pakkokieliin”

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: