Helpotusta eläkeläisten asemaan.

Kotkan kirjastotalon auditoriossa järjestettiin 29.1 Kotkan eläkeläiset ry:n tilaisuus. Paikalla oli keskustelemassa ja eläkeläisille vastaamassa useita kansanedustajaehdokkaita eri puolueista.
Eniten kritiikkiä paikalle kerääntyneen runsaslukuisen yleisön joukossa herätti vuonna 1995 tapahtuneen Euroopan Unioniin liittymisen jälkimainingeissa käyttöön otettu nk. ”taitettu indeksi”. Sen myötä eläkkeet eivät enää ole seuranneet tasapuolisesti palkkojen ja hintatason nousua. Jos tahtoa olisi, voisi nykyinen porvarihallitus korjata tilanteen, jonka Paavo Lipposen (sd) hallitus aikanaan aikaan saattoi. Lipposen hallituksessa oli mukana myös Vasemmistoliitto ja mielellään kovasti indeksiä arvosteleva Pentti Tiusanen sen ensimmäisen kauden kansanedustajana.
Kuulun itse sellaiseen sukupolveen, joka tekee kahta työtä, eivätkä tulot siltikään meinaa riittää. Eläkkeistä tiedän ainoastaan sen verran, että joka kuukausi palkastani tietty osa menee niihin. Olen jo kauan aikaa sitten luopunut ajatuksesta, että voisin sitten joskus vanhuksena nauttia itse maksamistani eläkkeistä. Toivon, että eläkemaksuillani elätettäisiin edes nykyisiä eläkeläisiä, mutta pahasti pelkään, että rahani lähetetään porvarihallituksen silkkisolmiokostajien kavereille jonnekin Välimeren aurinkorannoille.
Viimeisenä kysymyksenä meiltä ehdokkailta kysyttiin, miten eläkeläisten asemaa voitaisiin parantaa. Vastasin, että kaiken avain on huoltosuhteen heikkenemisen pysäyttäminen ja suomalaisen työn ja yrittäjyyden kilpailukyvystä huolehtiminen. Kun raskaan teollisuuden työpaikkojen pakeneminen maasta saadaan pysäytettyä ja vielä luotua lisää työpaikkoja, saadaan aikaiseksi verotuloja, jolla yhteiskunnallisen panoksensa jo antaneitten kansalaisten oikeudenmukainen vanhuus saadaan turvattua.
Kuten niin usein, parhaat ideat tulevat aina vasta etsikkoajan jälkeen. Selailin vanhoja yleisönosastokirjoituksiani ja niiden joukosta löysin vuonna 2007 kirjoittamani tekstin, jossa ehdotin pienituloisten eläkeläisten ja opiskelijoitten vapauttamista televisiolupamaksuista. Eläkeläisten osalta pienituloisena voitaisiin tässä tapauksessa pitää esimerkiksi nyt maaliskuussa voimaan tulevan takuueläkkeen piiriin kuuluvia eläkeläisiä.
Toinen eläkeläisten asemaa parantava konkreettinen uudistus pälähti mieleeni illalla saunassa löylyä heittäessäni. Jos uusia sotia ei syty, poistuvat viimeiset veteraanit joukostamme seuraavien noin kahdenkymmenen vuoden aikana. Sotaveteraaneilla on paljon oikeuksia, jotka heille totta vie kuuluvat. On ilmaista bussimatkaa ja kuntoutusta. Varmasti voisi olla vielä muutakin, mutta joka tapauksessa enemmän kuin muilla vanhuksilla. Mitäpä jos sotaveteraaneille nyt kuuluvat oikeudet laajennettaisiinkin koskettamaan kaikkia niitä eläkeläisiä, jotka jatkavat työuraansa normaalin eläkeiän jälkeen vielä sen verran, minkä Talvi-, Jatko- ja Lapinsota yhteensä kestivät?

2 kommenttia (+lisää omasi?)

 1. Jukka Sinivaara
  Tam 31, 2011 @ 11:16:20

  Hyvä Juho! Näin ennen huhtikuun vaalipäivää kannattaakin tuoda esiin perusturvaan liittyviä asioita! Mutta samantien niiden voi todeta olevan perseellään joka sektorilla! Asiaa ei selitä mikään muu kuin se professoriystävämme Kristian Wahlbeckin jo lokakuussa 2007 Helsingin Sanomissa julkaistussa kirjoituksessa mainitsema johdon puute ja muutamien (riittävän monen) kuntapäättäjän väärät asenteet!

  Vastaus

 2. mertsu merivirta
  Tam 31, 2011 @ 16:00:12

  HYVÄ KANNANOTTO ELÄKELÄISKYSYMYKSEEN ……………TOIVON ETTÄ PÄÄSTÄÄN SANOISTA TEKOIHIN. T:Perusmertsu

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: