Mallia Hansasta ja Kalmarin unionista.

Euroopan unionista on vuosien saatossa ollut Suomelle paljon hyötyä. Rajojen ylittäminen on helpottunut, korkotaso pysynyt siedettävänä ynnä muutenkin kaupankäynnin ja talouden esteet  pienentyneet. Valitettavasti EU:sta on ollut myös haittaa.

Euroopan Unionin haittapuolet näyttävät kasvavan joka hetki. Liittovaltiokehityksen myötä päätösvalta omista asioistamme lipuu kohti Brysseliä. Kun Suomi aikoinaan haki EU:hun, tuli meidän täyttää tietyt kriteerit, jotta sinne edes kelpasimme. Suomen jälkeen joukkoon on hyväksytty maita, jotka eivät näitä kriteereitä ole millään muotoa täyttäneet.

Kreikka, Portugali, Irlanti ja useat itäisen Euroopan maat eivät ole huolehtineet taloudestaan siten, kuten kuuluisi. Tästä syystä euro on ajautunut kriisiin. Suomen epäisänmaallinen hallitus neuvottelee salassa, kuinka suurella summalla voisimme noita hanttapuleja tukea. Samaan aikaan rikkaiden ja köyhien välinen kuilu Suomessa kasvaa, kouluja lopetetaan ja asfalttiteitä muutetaan säästöjen nimissä takaisin sorapintaisiksi.

Nyt olisi rohkeiden ratkaisujen aika. Suomen, Saksan, Hollannin, Baltian ja Skandinavian maiden tulisi jättää Euroopan sairas rupusakki miettimään tekosiaan ja perustettava tilalle uusi keskinäinen, Itämeren piiriin rajoittuva, yhteistalousalue. Saisimme kaikki ne hyödyt joita unionista on tähänkin mennessä ollut, mutta riskitekijöitä ei käytännössä olisi. Uskon että tähän kombinaatioon saisimme jopa öljyrikkaan Norjankin mukaan, vaikka se tähän asti on viisaasti pysytellyt ulkona. Ruotsi ja Tanskakin näkisivät tässä tapauksessa yhteisvaluutan edut riskejä suuremmiksi, vaikka rahayksiköksi markkaa esitänkin.

Ulkoministeri Aleksander Stubb (kok.) kaipasi aikoinaan jopa Pohjois-Afrikan eri osien liittämistä Euroopan Unioniin. Monessa EU –toimessa kunnostautunut Olli Rehn (kesk.) puolestaan on haaveillut Turkin ottamisesta mukaan. Viime aikojen käänteet maailman politiikassa todistavat, että koko Sahara on piakkoin tulemassa Välimeren yli kyläilemään. Turkkilaisiakin on unionin alueella jo paljon enemmän kuin suomalaisia. EU:n ei tarvitse enää laajentua, vaan sen kantavien voimien on ryhdyttävä hakemaan mallia muinaisesta Kalmarin Unionista ja Hansa- liitosta.

2 kommenttia (+lisää omasi?)

 1. Riku
  Maa 19, 2011 @ 19:45:33

  Pystytkö kertomaan oman mielipiteesi äänikynnyksistä ja muusta demokratian toteuttamisesta/toteuttamattomuudesta jne.

  Voisiko kansalainen vaikuttaa mitenkään paremmin tai suoremmin ja aiotko edistää kansalaisvaikuttamisen asiaa eduskunnassa mikäli sinne pääset?

  Äänestätkö vaalilain puolesta vai vastaan eduskunnassa?

  Vastaus

  • juhoeerola
   Maa 20, 2011 @ 18:12:05

   Mielestäni nykyinen vaalitapamme on hyvä. Lisäisin kuitenkin suoraa demokratiaa esim. siten, että kansanäänestys olisi järjestettävä, jos 100 000 ihmistä niin vaatii.

   Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: