Oikeaa taidetta.

Kuvataiteilija Teemu Mäki tuli kuuluisaksi vuonna 1988 julkaisemastaan videoteoksesta sex and death. Teoksessa on kohtaus, jossa Mäki surmaa kissan kirveellä ja lopuksi runkkaa tämän kuolleen luontokappaleen päälle. Valtion taidemuseo osti aikoinaan tämän kissantappovideon kokoelmiinsa hintaan 20 000 markkaa.

Punavihreä älymystö on eri yhteyksissä kritisoinut perussuomalaisten vaaliohjelmaa muun muassa siitä, että se pyrkii määrittelemään mikä on oikeaa taidetta ja mikä ei. Tämä ei pidä paikkaansa. Sen sijaan perussuomalaisten vaaliohjelmassa kyllä kerrotaan, millaista taidetta on syytä tukea valtion varoin ja millaista ei. Ohjelma sanoo sen kahdessa lauseessa. ”Valtion myöntämiä kulttuuritukirahoja on ohjattava siten, että ne vahvistavat suomalaista identiteettiä. Tekotaiteelliset postmodernit kokeilut sen sijaan olisi syytä jättää taloudellisesti yksittäisten henkilöiden ja markkinoiden vastuulle”.

Itse olen sitä mieltä, että Suomen olisi panostettava voimakkaasti populaarikulttuurin vientiin. Olemme tässä asiassa valovuosia Ruotsia jäljessä, jossa jo Abban vuosista lähtien on viihdeteollisuus tahkonnut runsaasti taaloja Taalainmaahan. Kaikki kulttuuri ei tietysti voi olla bisnestä. Esimerkiksi teatteritaide on harvoin taloudellisesti kannattavaa, mutta sepä tuottaakin henkistä hyvinvointia monille suomalaisille. Sitä pitää mielestäni verovaroin tukea ihan jo vaikka ennaltaehkäisevän mielenterveystyön nimissä.

Lennokkaimmat aktivistit ovat hakeneet perussuomalaisten vaaliohjelmasta yhtäläisyyksiä Saksan kansallissosialisteihin. Maailman ensimmäiset susien suojelualueet perustettiin aikoinaan juuri natsien toimesta. Samoin ensimmäiset tupakointirajoitukset tulivat voimaan kasvissyöntiä ihanteena pitäneen Adolf Hitlerin aloitteiden seurauksena. Jos olisin ilkeä, vetäisin tässä kohdin yhtäläisyysmerkkejä aivan muihin puolueisiin, kuin perussuomalaisiin.

2 kommenttia (+lisää omasi?)

 1. Jukka Sinivaara
  Maa 10, 2011 @ 10:40:38

  Hyvin on Juho taas asian ymmärtänyt!

  Näissä puolueohjelman lauseissa ”Valtion myöntämiä kulttuuritukirahoja on ohjattava siten, että ne vahvistavat suomalaista identiteettiä. Tekotaiteelliset postmodernit kokeilut sen sijaan olisi syytä jättää taloudellisesti yksittäisten henkilöiden ja markkinoiden vastuulle”, ei todellakaan ole moitteenn sijaa!

  Ne vastaavat täysin valtioneuvoston asettaman maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän YTR kulttuuriteemaryhmän tavoitteita http://www.maaseutupolitiikka.fi/teemaryhmat/kulttuuri sekä niistä johdettujen lakisääteisten toimintaryhmien, – muun muassa Sepra toimintaryhmän http://www.seprat.net/files/Tiedostot/Sepra%20ohjelma%20netti.pdf – , kulttuuri-alateeman tavoitteita!

  Mutta tällaistahan tämä on! Vaikka jossakin onnistuisi kuinka hyvin, niin aina siitä joku koettaa äläkän nostaa!

  Vastaus

 2. Nenna
  Lok 10, 2011 @ 14:01:41

  Eikö sen äläkän nostaminen juuri tarkoita, että suomalaisen identiteetin käsittäminen on vähän niin ja näin. Toisten mielestä purkillinen hernerokkaa, metsä ja Karjalan kolmonen on suomalainen identiteetti puhtaimmillaan. Toiselle, kuten minulle, se on jotain ihan muuta. Tasapäistäimiseenhän se menee, mitä natsien ja neukkujen mamsellitaide on.

  Popkulttuurissa suosio on ongelmallista; pitää tehdä suurille markkinoille, kuten ruotsalaiset, tai tyytyä nicheihin, kuin suomalaiset. Meillä on tasokasta nichetuotantoa, ja tuskin kukaan hullu olisi valmis vaihtamaan sitä keskinkertaiseen, miten ruotsalaisilla on ollut vuodesta toiseen. Antaa muiden tehdä geneerisiä blockbustereita, tukekaamme niitä hulluja, jotka haluvat tehdä jotain äärimmäisen typerää, vaikka B-luokan kauhua mairitteleva elokuva joulupukista.

  Lisäksi vielä, pitäisi kenen tahansa kulttuurista puhuvan ymmärtää, että viihde on se, joka pärjää omillaan, eikä se, josta vaikutukset otetaan ja kaupallistetaan. Tätä luovuuden osalta tärkeää, mutta kannattamatonta pitäisi valtion rahoilla tukea, ja toki, parempi, että sitä kyseenalaistetaan. Ihmisten kuitenkin tarvitsee tietää, mistä puhuvat, ennen kuin avaavat sanaisen suunsa, oli se sitten tiedettä tai taidetta.

  Enemmän purkaisin tätä kitinää lähinnä siitä, mikä on tärkeää kulttuurillisessa kaavassa. Ei kissantappovideot ole tärkeitä, jos sanoma on ähätellä toiselle. Ei ole myöskään kauniit kuvat metsistä, koska niitä on kulttuuissa nähty iät ja ajat. Hassut konseptitaiteilujutut ovat todella tärkeä suola kulttuurissa, samoin kuin tekijöiden osaaminen ja kriittisyys, joka harvemmin on korostunut.

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: