Ottawana osapuolena

Suoritin varusmiespalveluksen aikoinani 1990 luvulla. 11 kuukautta Vekaranjärvellä, Karjalan prikaatissa ja Kymen jääkäripataljoonan sissikomppaniassa. Aliupseerikoulussa jalkaväkimiinat tulivat erityisen tutuiksi. Meille opetettiin kuinka ne asetetaan maastoon, merkitään karttaan ja erityisesti se, kuinka ne tilanteen ollessa ohi, puretaan pois. Yksikään suomalainen sotilas ei jätä miinoja pusikkoon. Meille myös opetettiin kuinka tehokas ja pelottava ase oikein käytetty miina voi olla. Oppimateriaalina näytettiin videofilmejä Tsetseniasta, jossa parin hengen sissiporukka saattoi itsenäisesti toimien pysäyttää kokonaisen viholliskomppanian.

Hallituksen leikkauslistalla olevat jalkaväkimiinat kuuluvat oleellisena osana sissitoimintaan, joka on siis rintamalinjojen sivustoissa tapahtuvaa vihollisen huoltokuljetusten häirintää. Suomen puolustus nojaa hyvin pitkälti tähän ja suunnitelmat niin kutsutun Ottawan sopimuksen ratifioinnista kieltäisivät miina-aseen käytön Suomelta. Perusteena miinojen kieltämiseksi Suomesta on pidetty sitä, kuinka kehitysmaissa lapsia astuu miinoihin.

Armeija-aikanani oli Suomessa vallassa Paavo Lipposen ensimmäinen hallitus. Sen ulkoasiainministerinä toimi nykyinen presidenttimme Tarja Halonen. Meitä kouluttanut yliluutnantti kehotti seuraamaan uutisia, että nyt tuon ministerin toimesta valmistellaan jalkaväkimiinojen täyskieltoa. Tätä silmälläpitäen meitä opetettiin valmistamaan korvaavia miinoitteita muun muassa rautanauloja, polkupyörän ketjuja, sekä lannoitteita käyttäen.

Suomen ei tule liittyä tähän Ottawan osapuolen sopimukseen. Miina on tehokas ja halpa puolustusase ja korvaavat järjestelmät tulevat paljon kalliimmiksi, eivätkä edes ole yhtä tehokkaita. Yksikään kehitysmaassa oleva lapsi ei silpoudu tai jää silpoutumatta sen ansiosta olemmeko me tässä sopimuksessa mukana, vai emmekö ole. Taleban liike ei tietääkseni ole miinakieltoa ratifioimassa.

Se että poliittisen kentän vasemmalla laidalla hurrataan tämmöiselle isänmaan kannalta epäedulliselle Ottawan osapuolen sopimukselle, ei ole yllätys. Sen sijaan se, että pääministeripuolue Kokoomus on vaihtamassa mielipidettään, on surullista. Joskus aikoinani itsekin silloin tällöin Kokoomusta äänestäneenä tiedän, miksi ihmiset äänestävät Kokoomusta. Kokoomuksen kuvitellaan olevan isänmaallinen ja maanpuolustukseen positiivisesti suhtautuva puolue. Ottawan sopimuksen hyväksyminen on eduskunnassa nyt valiokuntakierroksella. Nähtäväksi jää, mihin suuntaan Kokoomuksen mieli lopulta kääntyy.

2 kommenttia (+lisää omasi?)

 1. Tykkimies Haminasta
  syys 09, 2011 @ 08:45:28

  Typeryyttähän tämä on. Miten ihmeessä päättäjät voivat sössiä asioita tällä tavalla?

  30-luku toistaa itseään, emme tarvitse sotatarvikkeita koska ei meitä kukaan uhkaa, nyt! Emme tarvitse miinoja koska ei meitä kukaan uhkaa, nyt!

  Ja Juho!
  Nyt punnitaan todella ensimmäistä kertaa sinun kansanedustajan taitosi. Nimittäin tämä EU:lle luovutettava päätäntävalta eli siis perustuslain muutos. Tästä pitää pitää kunnolla meteliä tai muuten ei hyvä seuraa. Ole ääneni arvoinen mies!

  Vastaus

 2. M
  Lok 08, 2011 @ 11:05:51

  KIITOS JUHO Karjalan palauttamisen ottamisen esille. Ostaisimme omia maitamme takaisin, venäläisillä ei saa olla oikeutta ostaa maata tai kiinteistöjä Suomesta kunnes suomalaisilla on samat oikeudet Karjalassa. Isoisäni antoi tämän vuoksi henkensä Kollaalla. Terveisin Rautulaisten jälkeläinen.

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: