Kouluja lopettamalla ei säästöjä synny.

Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf esittää, että Koivulan, Jäppilän ja Tiutisen koulut tulisi lopettaa. Tällä toimenpiteellä ilmeisesti turvattaisiin ylimmän virkamiesjohdon palkankorotukset ja matkat kaukomaille. Pikkukoulujen lahtauskomppaniaan ovat ilmoittautuneet sekä demareiden, että kokoomuksen vaikutusvaltaisimmat kuntapäättäjät. Minä puolestani esitän, että kaupunginjohtajan virka lopetettaisiin ja tilalle valittaisiin kuntalaisten huutama pormestari. Tästähän perussuomalaisten valtuustoryhmä onkin jo varavaltuutettu Jari Taipaleen johdolla aloitteen tehnyt.

Kunnallisvaaliohjelmassaan vuonna 2008, perussuomalaiset linjasi, että yhtään alakoulua ei Kotkasta lopetettaisi. Saimme oman edustajan (miä ite) käynnissä olleeseen päiväkoti- ja kouluverkkoselvitykseen ja onnistuimme pelastamaan Jäppilän ja Tiutisen koulut ainakin vuoteen 2014 saakka. Voimakasta tulitukea antoi Vasemmistoliitto ja erityisesti Semi Lommi. Nyt tämän selvityksen tulosta ollaan yllättäen repimässä rikki.

Kouluja on Kotkasta lopetettu aiemminkin. Tai tarkalleen ottaen niitä on lopetettu Kotkaan pakkoliitetyn Kymin alueelta. Yhtenä esimerkkinä mainitsen oman opinahjoni Pernoon koulun, jonka lahtaaminen vajaat kymmenen vuotta sitten oli yksi korsi siinä kuormassa, joka pisti miettimään politiikkaan lähtemistä. Toivottavasti pyhtääläiset tajuavat tästä vinkistä nyt sen, kuinka fiksua heidän olisi Kotkaan liittyä.

Syntyvyys on nousussa. Lähes koko 2000-luvun on Suomessa syntynyt lapsia aina vuosi vuodelta enemmän ja tästä vuodesta on ilmeisesti taas tulossa uusi vuosituhannen ennätys. Koulujen lopettaminen olisi tässäkin valossa järjetön päätös. Mieluummin voisimme investoida jo suunniteltuun siltaan Laajakosken puolelta Jäppilään, jolloin mahdollisesta tilanahtaudesta kärsivän Korkeakosken koulun oppilaista osa voisi siirtyä Jäppilän kouluun.

Pienissä kouluissa oppimistulokset ovat joiltain osin huomattavasti isoja kouluja parempia. Kyläkoulujen oppilaat myös pärjäävät myöhemmässä elämässään verraten hyvin. Pernoon koulun entisistä oppilaista on peräti kaksi noussut kansanedustajaksi, vaikka toinen heistä olikin kovakalloinen ja tyhmä lapsi. Se on kova saavutus koululta, jossa ei enimmillään koskaan tainnut yli neljääkymmentä oppilasta yhdellä kertaa olla. Pientä oppilasmäärää voitaisiin tarpeen vaatiessa paikata sillä, että suurista kaupunkikouluista tuotaisiin oppimisvaikeuksista kärsiviä häiriköitä maalle rauhoittumaan. Kustannukset jäisivät pienemmiksi, kuin siinä tapauksessa, että kaikki maalaisoppilaat kuljetetaan keskustan kouluihin.

Kokoomuksen ja demarien johtama Suomen hallitus on ajanut kunnat ahtaalle. Kuntien tuet putoavat yli 600 miljoonaa euroa ja se johtaa pakkoliitoksiin, valojen sammumisiin ja koulujen lopettamisiin. Kreikalle riittää rahaa miljarditolkulla ja samaan aikaan kuntapäättäjät pakotetaan kipeisiin päätöksiin, jotka Kotkan tapauksessa näyttävät kohdistuvan pieniin koululaisiin. Mitä pahaa he ovat demareille tehneet?

2 kommenttia (+lisää omasi?)

 1. Jukka Sinivaara
  Lok 24, 2011 @ 21:48:31

  Hyvä Juho!

  Vaikka olenkin sitä mieltä, että kun tyritään niin siitä sanotaan! Mutta ihan takuulla olen myös sitä mieltä, että onnistumisista tulee antaa suuret kiitokset! Nyt on kiitoksien paikka!

  Ihan varmasti lapsen ja nuoren kehittymisen kannalta ympäristöllä on suunnaton merkitys! Kun nykyisin molemmat vanhemmat ovat useimmiten työssä, niin kohtuutonta se on, että alle 10 vuotiaat lapset laitetaan yksin kulkemaan kilometrien koulumatkoja! Johan sen sanoo ihan meikäläisen insinöörin järki, että takuulla muksuille tulee siitä turvattomuuden tunnetta ja sitä kautta väistämättömiä mielenterveysongelmia!

  Enää ei todellakaan tarvitse olla mikään tutkimusprofessori Kristian Wahlbeck ymmärtääkseen, että keskustelu kuntien pakkoliitoksista on hanurista! Totta tosin on se, että parintuhannen asukkaan kunnalla (vaiikka nyt sitten Miehikkälä) ei ole oikein menestymisen mahdollisuuksia! Vosihan sitä hyvin liittyä vajaan neljöntuhannen asukkaan kuntaan (tässä tapauksessa Virolahteen). Mutta vähäisintäkään järkeä ei reilun viidentuhannen asukkaan kunnan (Pyhtää) liittymisellä suureen velkaiseen kaupunkiin (Kotka) ei ole! Siinä hommassa menee taatusti omat vähäisetkin palvelut!

  Katsotaan miten minulle lähitulevaisuudessa käy, kun aloitan hommat Jämsän seutukunnan, Keski-Suomen ELY-keskuksen, Kuntaliiton, SuPerin ja Tehyn kanssa!

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: