Palkka-ale ei luo uutta kasvua

Presidentti Sauli Niinistö, Jumala häntä siunatkoon, ilmoitti laskevansa omaa palkkiotaan. Vastaväitteistä huolimatta on asiassa kuultavissa elinkeinoelämän keskusliiton huutojen kaiut. Yleistä palkka-alea tulee olemaan helppo perustella, kun kansanedustajat, presidentit ja muut johtajat ovat ensin nimellisesti hieman tulleet vastaan.

Niinistön ilmoituksesta lähtien olen kieli pitkällä odottanut, milloin Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf (sd.) tajuaisi pelin hengen ja ilmoittaisi laskevansa omaa palkkaansa. Ei ole tajunnut, vaan kansalainen nimeltä Risto Kolehmainen toi idean julkisuuteen Kymen Sanomien yleisönosastokirjoituksessa 8.1. Omien tovereiden kanssa ympäri maailmaa suoritetut viininjuontimatkat olisi kansalaisten silmissä kuitattu reilulla palkanalennuksella. Olisi ehkä muutama kunnallispoliitikkokin rauhoittunut ja yleisiin säästövaateisiin taipunut.

Johtajien palkanalennuksilla ei taloutta kuitenkaan pelasteta sen enempää kunta-, kuin valtakunnantasollakaan. Työväenliikkeen on myös tultava vastaan. Ei ole pitkällä tähtäimellä järkevää kilpailuttaa itseään hengiltä aina vain kovemmilla palkankorotusvaatimuksilla. Niin kauan kun yritysten omistajuuspohja kansainvälistyy entisestään, tulee jokainen lakko ja työtaistelu vauhdittamaan teollisuuden työpaikkojen pakoa Suomesta pois. En minäkään Vapaavuorta (kok) kannata, mutta se paljon puhuttu 50 miljoonaa euroa Turun telakalle olisi kyllä löytynyt Metalliliitoltakin.

Kasvua ja uusia työpaikkoja on Kaakkois-Suomeen saatavilla lähinnä Venäjän suunnasta. Itäturismin merkitystä ei oikein osata ymmärtää. Vuoden vaihteessa maassamme vierailleet venäläiset jättivät Suomeen suunnilleen saman verran rahaa, kuin mitä yhdestä risteilijästäkin olisi saatu. Tästä huolimatta venäläisille ei tule antaa viisumivapautta, sillä tänne jäävän rahan määrä ei siitä kasvaisi.

Nyt turisteiksi tulee lähinnä ostovoimaista väkeä. He saapuvat Suomeen rauhoittumaan ja saamaan palvelua. Viisumivapaus toisi tullessaan suuret määrät aivan tavallisia venäläisiä sukankuluttajia, jotka lähinnä täyttäisivät kaikki jonot rajalta alkaen. Samalla kun ostovoimainen oligarkki suuntaisi yhä kauemmas hakemaan luksusta, saisimme riesaksemme kasvavat liikenneongelmat ynnä myymälävarkaudet. Näin minulle jutteli Kotkan Katariinan uimalan saunassa eräs hyväosainen Igor.

1 kommentti (+lisää omasi?)

  1. Jukka Sinivaara
    Tam 09, 2013 @ 12:33:56

    Kunpa moinen Lindelöf ymmärtäisi tehdä tarvittavat johtopäätökset ja häipyä koko Kotkasta. Ei vaan taida olla montaa työpaikkaa Suomessa tarjolla.

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: