Suomi voisi olla Euroopan ruoka-aitta

Timo Soini luonnehti minua uudessa kirjassaan Peruspomo siten, että olisin lahjakas polittikko, jos vain keskittyisin oikeisiin asioihin ja ottaisin asiat tosissani. Aluksi hieman närkästyin, mutta sitten myönsin kritiikin olevan totta. Liian paljon ajastani on mennyt suoraan sanottuna vitsailuun ja hieman jopa epäoleellisista asioista vouhottamiseen.

Ei siksi, etteivätkö jotkut teemani olisi olleet tärkeitä. Maahanmuuttopolitiikka on tärkeää etenkin ja niin oli myös se lakialoitteeni, jolla yritettiin tehdä lapsen vieraannuttamisesta toisesta vanhemmastaan kiellettyä. Näiden teemojen parissa aion jatkaa vastakin.

Soinin kritiikistä oppineena päätin kuitenkin, että nyt koetan keskittyä myös sellaisiin politiikan sektoreihin, joista en aiemmin ole sanonut juuri mitään. On aika opetella ja on aika paneutua. Maatalouspolitiikkaa olen aiemmin sivunnut lähinnä vain kalastukseen ja panimoteollisuuteen liittyen. Nyt sanon enemmän.

Maatalouspolitiikka on aina ollut Euroopan unionin ytimessä. Suomi sijaitsee Euroopan laidalla, eivätkä viljelyolosuhteemme ole olleet yhtä suotuisat, kuin mitä ne etelämpänä ovat. Maamme liittymisneuvotteluiden yhteydessä saamista eduista olisi pitänyt pitää tiukemmin kiinni. Kansallisen Etelä-Suomen maataloustuen (141) muuttuminen matalammaksi 149 tueksi oli pettymys.

Ilmastonmuutoksen uhkista on puhuttu paljon. Asialla on kuitenkin kääntöpuolensa. Jos ilmasto jatkaa lämpenemistään, saattaa Suomen asema maatalousmaana tulevina vuosikymmeninä nousta paljonkin. Koska valon määrä varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn on Suomessa keskistä ja eteläistä Eurooppaa selvästi suurempi, johtanee se pidempään kasvukauteen. Paitsi että saamme uusia viljelylajeja, saatamme myös saada useista jo olemassaolevista lajikkeista aiempaa runsaamman sadon ja kaksikin peräkkäistä kasvukautta. Maataloutta ei saakaan nyt päästää rapautumaan, vaan eroosion, kuivuuden ja toisaalta tulvien riivaaman Etelä- ja Keski-Euroopan kärsiessä, saatamme nousta koko Euroopan ruoka-aitaksi. Hyvät pohjavesivarannot tukevat mahdollisuuksia.

Kalastuksen, karjanhoidon, tilateurastamoiden ja lihanjalostajien, ynnä myös pienpanimoiden ja viinitilojenkin toimintaedellytyksiä on parannettava. Keskusliikkeitä ja suuria jalostajia suosivat kohtuuttomat elintarvikemääräykset ja tarkastusmaksut ovat heikentäneet lähiruoan saatavuutta. Pienten elintarvikeyritysten markkinoille pääsyä on helpotettava määräyksiä lieventämällä. Vaikka rajat ylittävä vapaa liikkuvuus on EU:n periaatteita myös elintarvikkeiden osalta, tulee toisen EU:n keskeisen periaatteen, eli läheisyysperiaatteen mennä tässä edelle.

Suomalaisilla tuotteilla on hyvä maine myös Venäjällä. Etenkin maito- ja lihatuotteet ovat kysyttyjä. Pelkästään Pietarissa asuu noin viisi miljoonaa laatutietoista kuluttajaa. On sääli, että toisaalta ruplan euroon nähden epäedullinen kurssi, ja toisaalta EU:n Venäjälle kaavailemat talouspakotteet nyt ainakin väliaikaisesti heikentävät näitä mahdollisuuksia.

EU:n toimeenpaneva maatalouspolitiikka vuosille 2014- 2020 ei vastaa niihin haasteisiin, joita maataloustuotteiden maailmanlaajuinen kysynnän kasvu aiheuttaa. EU:n on kannettava vastuunsa maailman nälkäongelmasta ja lisättävä tuotantoa erityisesti pohjoisilla alueilla. Suomen ilmasto, tuotantoeläimien ja ympäristön eettisesti oikea kohtelu ja puhtaat raaka-aineet sekä tuotantoprosessit luovat meille kilpailuetua. Turkistuotannon, kalastusmatkailun, sekä viinitilojen, että pienpanimoiden toimintaa on turhaan kiusattu joko EU direktiivein, tai kotimaisin rajoituksin. Näillä aloilla olisi mahdollisuus työllistää ja tuoda verotuloja Suomeen. Sieni- ja marjametsiä unohtamatta.

9 kommenttia (+lisää omasi?)

 1. teppo kääminen
  Huh 06, 2014 @ 15:23:34

  nyt luki täyttä asiaa 🙂

  Vastaus

 2. Raimo Norrbacka
  Huh 06, 2014 @ 18:23:34

  Äänestäjänä voin sanoa että on paljon parempi että Katainen lähtee nyt, ja kansa tietää sitten kuka puoluetta johtaa siinä vaiheessa kun äänestetään, oli se sitten ennemmin tai myöhemmin. Kilpailijoita se tietysti harmittaa kun Kokoomuksella menee hyvin. ( en ole kokoomuksen äänestäjä) Ankkuri lehdessä kirjoitit että euro olisi jo kaatunut jos ei eu olisi matkan aikana muuttanut ennakolta sovittuja sääntöjä. Näinkö toimisit jos olisit vallassa? Jos näkisit että Perussuomalaisten ohjelma kaataisi Suomen ei muuta kuin vauhtia lisää ja päin seinää, kuin entisessä Neuvostoliitossa,

  Vastaus

  • juhoeerola
   Huh 07, 2014 @ 07:11:21

   Perussuomalaisten ohjelma ei kaada Suomea. Ei eurojärjestelmäkään olisi alun alkaen kaatanut Eurooppaa, jos siihen olisi otettu maita, jotka täyttivät ehdot, eli säännöt. Kreikkaa esimerkiksi ei olisi tullut ottaa mukaan. Koko eurosysteemi pohjautuu liittovaltion ideologialle. Sen tähden se on vaarallinen. Toimiva yhteisvaluutta kelpaisi minulle vallan hyvin. Ei minulla sitä vastaan ole mitään, mutta nyt se on yhdentymisen symboli, ja siksi se on monelle tärkeämpi vain symbolina, kuin todellisena rahana siinä tehtävässä, johon raha on alun alkaen tarkoitettu.

   Vastaus

 3. Raimo Norrbacka
  Huh 07, 2014 @ 11:10:20

  Siitä voidaan kyllä olla eri mieltä etteikö Perussuomaisten ohjelma kaataisi Suomea. Jos olisin edes yhdestä asiasta samaa mieltä PS kanssa voisin äänestää teitä. Esim.markka takaisin, rajat kiinni ulkomaisilta, homo avioliitto, ja se retoriikka kuinka Suomi maksaa Kreikan jne. velat on silkkaa hämäystä ja populismia. Edellä muutama esimerkki EU on hyvä asia Suomelle ja omasta maasta ne suurimmat viholliset on aina ennenkin löytyneet. Perussuomalaisten talousohjelmasta minulla ei ole mitään tietoa, kuin se että ovat kaikkia vastaan

  Vastaus

 4. juhoeerola
  Huh 08, 2014 @ 09:12:51

  Et selvästikään ole Raimo tutstunut ohjelmaamme. Emme aktiivisesti aja markkaa takaisin, mutta mielestämme Suomen pankilla tulisi olla valmius siihen, jos euro esimerkiksi kaatuu. Lienee totta, että ilman euroa meillä menisi vähintään yhtä hyvin kuin EU mailla nimeltä Ruotsi, Tanska ja Britannia, jotka ovat jättäytyneet sen ulkopuolelle. Ulkomaalaisilta emme halua rajoja kiinni. Ainoastaan sellaisilta, jotka heikentävät huoltosuhdettamme. Homoavioliittojakaan emme kannata. Kreikka ei selviäisi eurossa, jos rikkaat euromaat eivät sitä tukisi. Sen takia sitä tuetaan, kun ei se muuten selviä. EU:n omien sääntöjen mukaan jokaisen maan olisi tullut itse huolehtia omista veloistaan. Mielestämme Kreikan tulisi päästä pois eurosta, jolloin se voisi ottaa drakhman käyttöön ja devalvoida. Tästä olisi hyötyä sekä Kreikalle, että Euroopalle. Ongelma on siinä, että euron imago kärsisi niin suuren kolauksen, että mieluummin pidetään Kreikka tukipaketeilla mukana.

  Talouspoliittisiin näkemyksiimme voit tutustua puolueen nettisivujen kautta, tai esimerkiksi tässä blogissani, tuossa Suomen taloutta pari päivää sitten käsittelemässäni kirjoituksessa.

  Vastaus

  • Raimo Norrbacka
   Huh 08, 2014 @ 13:08:50

   En ole lukenut Perussuomalaisten ohjelmaa, mutta olen luottanut siihen että puolueen edustajat esiintyvät sen mukaisesti, ilmeisesti näin ei ole. Minä kannatan homoavioliittoja, sillä en menetä mitään jos homot pääsevät naimisiin. Toinen tärkeämpi asia Suomelle ja yrittäjille on parempi että ne päätökset ovat mahdollisimman kaukana Suomalaisista poliitikoista. Olen sen ikäluokan ihminen että muistan hyvin ne ajat kun devalvaatiota käytettiin viennin edistämiseen. Ja sitähän PS haluaisi, markka takaisin ja devalvaatiot käyttöön. Toivon että se aika ei koskaan palaa. Olin siihen aikaan myymässä investointi hyödykkeitä ja näin monta surullista tarinaa kun poliitikot kusettivat kansaa ja yrittäjiä. Mitäs hyötyä on Suomelle Kreikan devalvoinnista, kun ollaan samalla markkina-alueella, sehän on selvä tulonsiirto Suomen työläisiltä Kreikalle. Kauppalehdessä oli muuten juttu jossa Kreikkaan sijoittaneet ovat saaneet jopa 90% tuoton sijoituksilleen, toivottavasti Suomikin on sinne sijoittanut. Facta on kuitenkin se että näin pienen talousalueen kannatta pysyä eurossa Britania on eri asia. Eikä Ruotsilla ja Tanskalla paljon paremmin mene, eikä ainakaan siitä syystä että heillä on oma valuutta ,voisi mennä paremminkin jos olisivat eurossa.

   Vastaus

 5. Mie
  Tou 24, 2014 @ 12:10:22

  kiintoisaa että Timo Soini on luonnehtinut sinua 🙂

  sitten toisaalta,
  Suomen Ateistiyhdistyksen verkkojulkaisu Jumalaton Kulttuurilehti kirjoittaa:

  Älä missään tapauksessa äänestä persuja – he yrittävät tuputtaa kristillistä hihhuliuttaan kaikille lapsille kouluissa

  Eduskunnassa käytiin 22.5.2014 lähetekeskustelu edustaja Vesa-Matti Saarakkalan lakialoitteesta lisätä kristillisten perinteiden tuputtaminen koulun velvollisuuksiin. Lakialoitetta kannattivat lähetekeskustelun puheenvuoroissa persut ja jotkut muut.

  Persukansanedustajista vain Juho Eerola ja Veltto Virtanen eivät ole liittyneet Saarakkalan uskonnontuputus-lakialoitteeseen

  Vesa-Matti Saarakkalan vastenmielisellä lakialoitteella, jolla pyritään koulujen pakottamiseen kristillisen uskon tuputtamiseen lapsille, on kannattajina kaikki muut persukansanedustajat (36 kappaletta) paitsi Pertti Virtanen Pirkanmaan vaalipiiristä ja Juho Eerola Kaakkois-Suomen vaalipiiristä.

  Lisäksi vastenmielistä lakialoitetta ovat persujen ulkopuolelta kansanedustajista liittyneet kannattamaan James Hirvisaari ja kepun Esko Kiviranta.

  On syytä huomata, että kristinuskon tuputusta kouluissa kannattavat muun muassa kansanedustajat Olli Immonen, Jari Lindström, Maria Lohela, Arja Juvonen, Pirkko Ruohonen-Lerner, Kaj Turunen ja Jussi Halla-aho. He ovat siis myös niitä jotka haluavat vastenmieliseen persutyyliin pakottaa meidät muut takaisin jonnekin pimeille vuosisadoille, jonnekin uskonnollisen ylivallan aikakauteen.

  Älä äänestä persuja. On aivan varmaa että persuille annettu ääni todellisuudessa tukee jotakuta uskonnontuputtajaa.

  Näin siis kirjoittaa Suomen Ateistiyhdistyksen verkkojulkaisu Jumalaton Kulttuurilehti.

  Vastaus

 6. o
  Tou 25, 2014 @ 09:34:48

  Kyllä persujenkin pitäisi ryhtyä aikuisiksi homoavioliittoasiassa.
  Persujen nykyinen kanta on niin lapsellisen tyhmä.

  Ei ole keneltäkään pois se että homot pääsevät keskenään naimisiin. Fiksut aikuiset tajuaisivat sen ilman muuta. Mutta eivät persut.

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: