Ikkunat auki ja lunta tupaan.

”Overton ikkuna” on poliittinen teoria, jonka kehitti lento-onnettomuudessa vuosituhannen alussa menehtynyt politiikan tutkija Joseph Overton. Overtonin ikkunateoria toteaa, että on olemassa asioita joita normaalisti ei voisi hyväksyä, mutta kun ajankohdat ovat otollisia, aukeaa ”ikkuna” jonka kautta tämä hyväksymätön asia voi nousta yleiseen tietoisuuteen ja saavuttaa yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä.

Overton ikkuna noudattaa useimmiten seuraava, kuusikohtaista kaavaa.

1) alussa kyseessä oleva asia herättää pahennusta ja on täydellisesti yhteiskunnallisen hyväksynnän ulkopuolella.
2) asia muuttuu ”radikaaliksi”, eli toisin sanoen se ei edelleenkään nauti yhteiskunnallista hyväksyntää, mutta koska se on esimerkiksi tietyissä alakulttuureissa ”radikaali” omaa se nyt toisenlaisen roolin yleisessä keskustelussa.
3) Asia muuttuu hyväksyttäväksi.
4) Asia ei ole enää vain hyväksyttävä, vaan sitä aletaan tunnustaa ”järkeväksi”.
5) Asia muuttuu populaariksi ja alkaa nauttia yleistä sympatiaa ja on kaikkien huulilla.
6) Asiasta tehdään osa politiikka ja se sidotaan siten yhteiskunnan rakenteisiin.

Overton ikkunan seurauksena ennen täydellistä paheksuntaa aiheuttaneesta ilmiöstä tulee jotain sellaista, jonka täydelliset paheksujat, jotka vielä hetkeä aiemmin olivat valtavirtaa, muuttuvatkin itse täydellisen paheksutuiksi epähenkilöiksi.

Rockmusiikki ja erityisesti yksi sen alalajeista, hevi, oli ilmestyessään suoraan Saatanasta. Se aiheutti itsemurhia, sai nuoret menestymään huonosti koulussa ja aiheutti niin ahdistusta kuin irrallisia sukupuolisuhteitakin. 1980 luvulla oli tavallista, että hevibändien levyihin liimattiin varoitustarroja ja uskovaiset piirit yrittivät niitä väärinpäin soittamalla löytää viitteitä sielunvihollisen palvonnasta. Kului 20 vuotta ja vanhat mummotkin olivat jo sitä mieltä, että kyllä se on nimenomaan Lordi, joka kannattaa euroviisuihin lähettää. HIM ja Nightwish muodostuivat osaksi Suomi -brändiä, eikä metalliteollisuuden vientimarkkinoilla enää tarkoitettu pelkästään jotain konepajameininkiä.

Kansallissosialistit, Adolf Hitler etunenässä, istuivat 1920 luvun alussa vankiloissa. Meni ainoastaan hetki ja kohta miltei koko Saksa olikin yllättäen sitä mieltä, että vain ja ainoastaan tällä ideologialla voidaan menestyä. Myöhemmin Overton ikkuna toimi saman aatteen kohdalla toisin päin. Natsien vastustajat, jotka jos keskitysleireiltä selvisivät, olivatkin olleet oikeassa. Liki kaikista saksalaisista tuli natsien vastustajia ihan samanlaisen prosessin kautta, kuin mitä hetkeä aiemmin olivat itse muuttuneet natseiksi. Paitsi tietysti ne valtavirtaa vastustaneet jäärät, jotka saivat oikeamielisten taholta nyt kokea saman kohtalon, jonka tähden natsit olivat pahoja.

Jos Suomessa olisi neljännesvuosisata sitten joku sanonut, että meidän tulee luopua omasta rahayksiköstämme markasta ja liittyä samaan valuuttajärjestelmään yhdistyneen Saksan ympärille rakentuvan yhteisön kanssa, olisi häntä todennäköisesti pidetty juurikin saksalaisherruudesta haaveilevana kansallissosialistina, hulluna, tai ainakin Suomen tulevaisuuteen kevytkenkäisesti suhtautuvana taivaanrannanmaalarina. Nyt samoja syytöksiä saavat kuulla lähinnä markan takaisinhaikailijat ja jopa eurojärjestelmän pysyvyyteen terveen skeptisesti suhtautuvat.

Toki naapurimaastamme Venäjältä löytyisi vastaavia esimerkkejä siinä missä Saksastakin, mutta en oikein oman turvallisuuteni tähden uskalla niitä nyt tähän kuvailla. En halua Siperian opettavan itseäni. Historia on nimittäin osoittanut, että Overton ikkuna aukeaa Venäjällä usein äkkiarvaamatta ja ennustamattomaan suuntaan. Jokainen vetäkööt omat johtopäätöksensä siitä, miten Overtonin ikkunateoria vaikutti tsaarinvallan murtumiseen, Neuvostoliiton syntyyn, gulakiin, glasnostiin, Baltian itsenäistymiseen ja Neuvostovallan luhistumiseen. Vai oliko Boris Jelzinin valtaannousu sittenkin vain sattumaa?

Sen kuitenkin Talvisodan hengessä sanon, että jos Overton ikkuna yllättäen aukeaa siten, että Petsamo ja Karjala palautetaan Suomelle, muuttuukin se (palautus) todella järkeväksi ja oikeudenmukaiseksi tapahtumaksi myös niiden ihmisten puheissa, jotka tällä hetkellä pitävät moisia ajatuksia jopa vaarallisina tai mielipuolisina.

Homojen avioliitto-oikeudesta en nyt sano mitään muuta kuin sen, että siinä on todiste Overton ikkunasta liki täydellisimmillään. Homojen kohdallahan mainittu ikkuna alkoi raottua silloin, kun American Psychiatric Association (APA) äänesti, että homous ei enää ole psyykkinen häiriö. Voi hyvinkin olla, että ei olekaan, mutta omalaatuiselta saattaa tuntua, jos tieteellisiksi tosiasioiksi julistetuista asioista päätetään äänestämällä, eikä näitä päätöksiä pohjata empiirisesti toteutettuihin akateemisiin tutkimuksiin. Yhtään aiemmin sairauden puolesta todistanutta tutkimusta ei tietääkseni kumottu eikä kuultu. Samalla ei myöskään poistettu sairausluokitusta muilta seksuaalisen poikkeavuuden muodoilta, vaikka niiden oli nähty johtuneen samankaltaisista oireyhtymistä, kuin mitkä aiheuttivat homoseksuaalisuuttakin. Yhtäläisiä piirteitä omaavaa keskustelunvärinää löytyy Amerikasta nykyisin evoluutioteorian ympäriltä. Varmaan kohta jossain raamattuvyöhykkeellä äänestetään tästäkin.

Vaikuttaa hämmästyttävältä, kuinka nopeasti jostain vielä hetki sitten täydellisen paheksutusta asiasta tuleekin ikään kuin yhdessä yössä valtavirtaa. Overton ikkuna ei kuitenkaan aukea sattumalta. Tai jos aukeaakin, niin ainakin sen takana on henkilöitä, jotka ovat osanneet oikeaa hetkeä odottaa. Kannattaa haistella millaisia paheksuttuja alakulttuureita ympärillämme pyörii. Kannattaa myös seurailla miten media ja kansalaismielipide niihin suhtautuvat. Se jonka tyhmyydelle tänä päivänä naurat, voikin olla omaa pitkäjänteistä suunnitelmaansa toteuttava nero, jota oikean historiallisen hetken koittaessa ylistäen kumarrat. Tai jos et kumarra, istut vankilassa, tai olet vähintään yhtä pilkattu kuin nyt ovat ne, joiden mielestä avioliitto on tasa-arvoinen silloin, kun siinä on yhtä monta miestä kuin naistakin.

3 kommenttia (+lisää omasi?)

 1. Paluuviite: Minkälainen tonttu kurkistaa jo (Overtonin) ikkunasta? | James Gonzo
 2. Jouko Piho
  Jou 05, 2014 @ 23:37:09

  Näinhän se menee ja on mennyt tämän homohypetyksenkin suhteen. Muutoksen suurin yksittäinen vaikuttaja on media, joka on rummuttanut homopropagandaa yli 40 vuoden ajan.

  Vastaus

 3. Miikka
  Jou 23, 2014 @ 20:57:14

  Nyt on onneksi näköpiirissä aivan Overtonin ikkunan mukainen kehitys, jossa uskonnollisuudesta on muodostunut outojen, pelottavien tyyppien ominaisuus, joka kohta suomalaisten valtavirran mielestäkin on mielisairaus.
  Niin realistista uskovaisten luokittelua ei olisi pidetty mahdollisena vielä 1980-luvulla, vaikka sellaisiahan he uskovaiset ovat – silloin 1980-luvulla vielä jotenkin hassusti kunnioitettiin jotenkin yhteiskunnan tukipilareina monia uskovaisia, samalla sulkien silmät siltä kuinka tärähtäneitä nämä oikeasti puhuivat.

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: