Yle nielaisi syötin.

Perjantaiaamuna 4.2 avasin radion, kuten aina ennenkin. Ylen pääuutiset kertoivat, että perussuomalaisten viikko sitten esittelemä Soinin ilmastomalli onkin kopio Metalliliiton vastaavasta ohjelmasta reilua vuotta aiemmin.

Minulle uutinen ei ollut yllätys. Tiesin, että molemmat ohjelmat on kirjoittanut Hakaniemen dobermanni, Matti Putkonen. Matti Putkonen on Metalliliiton entinen tiedottaja, jolla on 40 vuoden historia puolueessa nimeltä Sdp. Olen tavannut Putkosen. Sdp:stä lähdön syyksi hän on kertonut, että siellä ei enää ajettu suomalaisen työmiehen ja teollisuuden asiaa. Hänen kirjoittamansa ohjelmat eivät kuulemma enää kelvanneet demareille. Edelleen Putkonen on sanonut, että perussuomalaisten Timo Soinin ilmastopoliittiset kannanotot ja mielipiteet ovat jo usean vuoden ajan vastanneet täysin hänen omiaan.

Kun Metalliliitto joskus aikoinaan julkaisi Matti Putkosen kirjoittaman ilmastopoliittisen selonteon, ei sitä huomannut käytännössä kukaan. Minä en sitä silloin lukenut ja tuskinpa kovin moni muukaan. Käsi pystyyn, jos edes tiesitte koko asiasta? Kun perussuomalaiset julkaisi lähes saman tekstin kirjoitusvirheineen kaikkineen, huomasi julkaisun jo hieman useampi. Minäkin sen jopa läpi tavailin. Nyt kun Yle on uutisoinut perussuomalaisten kopioineen Metalliliiton ohjelman, puhuvat asiasta ihan kaikki. Molempien versioita siteerataan lehdissä, uutisissa ja nettipalstoilla. Kaikki toteavat, että nehän ovat jumalauta yksi yhteen, Soinihan kopioi!

En tiedä varmasti, mutta veikkaan että kaikki on tarkasti harkittua. Timo Soini ja Matti Putkonen ovat hyviä kavereita ja työskentelevät päivittäin yhteisen päämäärän eteen. Ilmasto-ohjelmat jätettiin tarkoituksella liki identtisiksi, koska tiedettiin, että niitä varmasti verrataan toisiinsa ja pian joku utelias toimittaja nielaisee syötin. Sen jälkeen sekä Putkonen, että Soini saavat selittää tekemisiään ilmaisella mainosajalla ihan kaikilla kanavilla ja pian jokainen tajuaa, että vain tällä tavoin voidaan suomalainen työ ja hyvinvointi turvata.

En silti olisi arvannut, että Soinilta meni Brysselistä käsin puolitoista vuotta aikaa taivutella Putkonen mukaan siihen, että tehdään parista kappaleesta täysin identtiset, niin saadaan julkisuutta itse asialle. Olisi luullut Matin olevan juonessa mukana jo aiemmin.

John Fogerty riitaantui aikoinaan bändinsä CCR:n kanssa. Oikeudet Fogertyn CCR:lle tekemistä kappaleista päätyivät riidan myötä levy-yhtiölle. Kun Fogerty taas myöhemmin teki uutta omaa musiikkiaan, syytti levy-yhtiö Fogertyä plagioinnista.

Seuraavat pari päivää tullaan Suomessa keskustelemaan siitä, mistä suunnasta nuoli iski, kuka nuolen ampui ja kuka jousipyssyn varsinaisesti rakensikaan. Vasta myöhemmin tajutaan, kuinka syvälle nuoli onkaan uponnut ja mitä jälkeä se on aikaan saanut. Tätä vertausta en keksinyt itse, vaan lainasin Siddharta Gautamalta.

3 kommenttia (+lisää omasi?)

 1. Paula Kähkönen
  Hel 04, 2011 @ 18:32:05

  Kun jokin hyvä ja toimiva idea esitetään väärästä paikasta väärään aikaan ja vieläpä väärän joukon tukemana, niin palaute on kysymysmerkki krapulaisen pään sisältä. Mutta kun saman idean esittää toisesta paikasta oikeaan aikaan ja vieläpä oikeiden ihmisten tukemana, niin krapulaisen kysymysmerkin sijasta ilmoille kajahtaa valtava rakkikoirien haukunta ja räksytys, joista muutamilla saattaa ehkä häntä heilua.

  T. Paula K.

  Vastaus

 2. Jukka Sinivaara
  Hel 05, 2011 @ 09:47:30

  Eikö Soini ole koettanut just korostaa, että persut on populistinen puolue! Hyvä niin!

  Vastaus

 3. Tommi Rautio
  Maa 08, 2011 @ 11:08:18

  Jukka hei,
  populismi tarkoittaa yksinkertaistettuna ”sellaista puhetta, jota Kansa ymmärtää”.

  Populismi ei ole valehtelemista tai muutakaan vääristelyä.

  Kai sinä olet oikeasti sen tajunut ?

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: